Bevrijdingsvuur uit Wageningen komt ook naar Schagen
Recordaantal loopgroepen verspreidt bevrijdingsvuur naar 201 gemeenten
Wageningen/<Plaatsnaam>, datum - In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen, de Stad der Bevrijding, traditioneel het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken tijdens ‘Vuur van de Vrijheid’, live uitgezonden op NPO 1. Aan het einde van ‘Vuur van de Vrijheid’ start de Nationale Bevrijdingsvuurestafette.
5.000 estafettelopers uit 229 loopgroepen (een record) verspreiden het Nationale Bevrijdingsvuur naar 201 gemeenten, waarmee ruim twee derde van Nederland wordt bereikt in dit unieke jubileumjaar. De deelnemers lopen de hele nacht met het Bevrijdingsvuur in estafette naar hun thuisgemeente.
Ook Schagen doet weer mee!
Ruim 5000 lopers brengen het vuur in de nacht van 4 op 5 mei naar 201gemeenten, verspreid over heel Nederland. In 2023 deden er nog zo’n 1750 lopers mee, en afgelopen jaar waren dat er 2500, van Ameland en Veendam tot en met Vlissingen en Goes. Van Maastricht en Sittard tot en met Schagen en Medemblik, en van Enschede en Aalten tot en met Noordwijk en Goeree-Overflakkee.
Vanuit Schagen zal het vuur weer worden opgehaald door 18 lopers vanuit drie atletiekverenigingen NOVA(Warmenhuizen), TAV’80 (’t Veld) en TAS’82 (Schagen). Omdat de Noordkoppers een van de langste afstanden gaan lopen, mogen we als een van de eerste (9e) starten en zullen we aanwezig zijn bij de uitzending van de NPO.
Loopgroep “de Noordkoppers”
De volgende personen doen mee aan de loop om het vuur naar onze regio te brengen. Tijs Hofmann, Lonneke Kossen, Renate Wit. Margreet Burger, Willem Keesom, Stef Blom, Nicky Oostenbrugge, Herman Oostenbrugge, Gerda Goossens, Masja Meijer, Eline Kamp, Jeroen Linting, Peter Fennema, Jan Bussink, Willem Smudde, Bas Dorpmans, Mirjam Vertelman en Lisanne de Munk.
Op 5 mei zullen de lopers om 13.00 uur in Schagen aankomen. Daar worden ze feestelijk onthaald door de locoburgemeester van Schagen Puck de Nijs, de burgemeester van Hollands Kroon Rian van Dam en enkele veteranen. Dit gebeurt op de Markt. Vanuit Schagen zal een nieuwe estafetteploeg het vuur naar Hollands Kroon brengen.
Hét symbool voor leven in vrede en vrijheid
Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren & koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei.
Bevrijdingsvuur volgt route van de bevrijding
Het vuur is afkomstig van de stranden van Normandië, daar waar op 6 juni 1944 de geallieerden de bevrijding van Europa in gang zetten. Sinds 1946 halen Eindhovense wielrenners het bevrijdingsvuur op in de eerste bevrijde Franse stad, Bayeux.
In de nacht van 18 op 19 september wordt in Eindhoven het vrijheidsvuur opgehaald door de lopers van de Wageningse atletiekvereniging Pallas’67.