Dorpsraad Dirkshorn - Stroet - Groenveld

Brief voor de gemeenteraad van de gemeente raad Schagen. Bouw woningen noodopvang asielzoekers in Dirkshorn

Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Schagen Onderwerp: bouw woningen voor noodopvang asielzoekers in Dirkshorn. Dirkshorn, 12 september 2024.

Geachte leden van de raad,

 

Met verbazing hebben wij kennis genomen van het voorgenomen besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen om woningen te bouwen voor asielzoekers in Dirkshorn. Vlak voor het moment dat de communicatie door de gemeente naar buiten werd gebracht werden wij door burgemeester van Kampen op de hoogte gebracht van dit voorgenomen besluit en dat de gemeenteraad hier maandag 16 september een definitief besluit over gaat nemen.

 

De Dorpsraad Dirkshorn, Stroet en Groenveld is al  meerdere jaren in gesprek (vanaf 2018) om woningbouw te realiseren in Dirkshorn.

Sinds 2022 zijn we daarover in gesprek met wethouder Kruijer en wethouder de Nijs. Telkenmale was het argument dat er geen capaciteit was in de organisatie om dit op te pakken.

 

In juni 2024 hebben we  gesproken met “een beoogd projectleider” voor de woningbouw uit de organisatie. In dat gesprek is ook het stuk grond wat nu bestemd wordt voor woningen voor asielzoekers als optie om te beginnen met gefaseerde woningbouw aan de orde geweest. Concreet is het allemaal nooit geworden.

 

Afgesproken in dat gesprek is ook dat er door de dorpsraad een enquête zou worden gehouden na de zomer om op te halen wat de behoefte aan woningen vanuit de dorpen is.

 

Wij begrijpen niet dat er vanuit de gemeente Schagen geen woningbouw voor onze eigen inwoners kan worden gerealiseerd maar wel nu met spoed woningen voor asielzoekers kunnen worden neergezet. Welk perspectief gaat u onze inwoners bieden?

 

Het college ziet geen kans  om ervoor te zorgen dat het zwembad wordt geopend tijdens de zomermaanden, de nieuwbouw van de scholen ( Stroet en Dirkshorn) is op de lange baan geschoven. De wegen rondom Dirkshorn zijn in zeer slechte staat,  geld wat gereserveerd was voor het neerzetten van een gebouw voor de scouting is in de algemene middelen terug gestort.

Kortom:   Wij en met ons vele inwoners voelen ons niet serieus genomen.

 

Daarnaast zijn wij enorm teleurgesteld in het college van burgemeester en wethouders dat het dorp en de dorpsraad niet vooraf worden meegenomen in deze besluiten. Pas als de gemeenteraad het voorgenomen besluit van het college heeft geaccordeerd wordt er een informatiebijeenkomst belegd.

Volgens ons is dat niet zoals het zou moeten werken.

 

Wij verzoeken u deze brief te betrekken bij de wettelijke besluitvorming. De dorpsraad Dirkshorn – Stroet- Groenveld.

 

 

image003 image003
63_coverPhoto 63_coverPhoto