Open monumentendag van gemeente Schagen 14 september a.s.

Van 11:00 - 16:00 uur.

Open Monumentendag 

Zaterdag 14 september is het zover! Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag van de gemeente Schagen kan iedereen zich van 11.00 tot 16.00 uur verdiepen in én verwonderen over vele monumentale parels die de gemeente rijk is, waaronder diverse monumenten uit Dirkshorn.   

 

Aan de hand van monumenten komt u veel te weten over de geschiedenis van dorp of stad. Ze laten zien hoe we vroeger leefden. De overheid beschermt monumenten om er voor te zorgen dat deze stukken tastbaar verleden niet verloren gaan.   

Monumententochten 

Vanwege de leuke reacties van vorig jaar zijn er ook nu weer fietstochten uitgezet die langs prachtige panden leiden waar u misschien nog nooit eerder bij stil heeft gestaan. De ene route is uitgestippeld door de dorpen van de voormalige gemeente Harenkarspel, de andere door de Zijpe en de derde door de stad Schagen. Aan iedere tocht is een puzzel gekoppeld waarbij een woord de uitkomst is. Deelname is gratis en de aanzet voor een onvergetelijke en leerzame dag voor jong en oud.  

Routes en prijzen 

Met gebruik van de app www.monumentenschagen.nl kan iedereen nu op ‘monumentensafari’. Die app hoeft niet gedownload te worden uit een appstore, er is alleen toegang tot internet nodig. Liever een papieren versie in handen? Routes en puzzeltochten staan ook afgedrukt in het Nieuwsblad van Schagen van 6 september. Oplossingen van de puzzeltochten kunnen tot 21 september 2024 verstuurd worden naar info@monumentenschagen.nl. Onder de goede inzendingen worden restaurantbonnen verloot ter waarde van € 75,-.  

 

Huishoudelijke mededeling 

De landelijke benaming voor dit prachtige evenement is ‘ Open Monumentendag’. Dit suggereert dat alle monumenten ook werkelijk open zijn. Dat is niet altijd het geval. Diverse monumenten zijn alléén aan de buitenkant te bewonderen, maar daarom niet minder de moeite waard. Om misverstanden te voorkomen wordt dit per monument aangegeven.  

 

Noot voor de redactie 

In de fietsroute annex puzzeltocht van Harenkarspel zijn de volgende monumenten uit Dirkshorn opgenomen: 

Het Raadhuis op Raadhuisstraat 1 (alleen van buiten de bezichtigen). 

De Hervormde Kerk op Raadhuisstraat 5 (is die dag geopend). 

De stolpboerderij van Dorpsstraat 14 (alleen van buiten te bezichtigen). 

https://monumentenschagen.nl/ (https://monumentenschagen.nl/)

16. Stolpboerderij - Dorpsstraat 14 - Dirkshorn-CRE_0167 16. Stolpboerderij - Dorpsstraat 14 - Dirkshorn-CRE_0167
17. Raadhuis - Raadhuisstraat 1 - Dirkshorn-CRE_0156-bewerkt 17. Raadhuis - Raadhuisstraat 1 - Dirkshorn-CRE_0156-bewerkt
18 Nedelands Hervormde Kerk-Raadhuisstraat 5 Dirkshorn CRE_0160-bewerkt-bewerkt 18 Nedelands Hervormde Kerk-Raadhuisstraat 5 Dirkshorn CRE_0160-bewerkt-bewerkt
download (1) download (1)